O kvalitní zvěřinu od Lesů je zájem, podnik navýšil počet prodejních míst
Hradec Králové, 14. srpna 2023 – Síť prodejních míst zvěřiny v srpnu rozšířily Lesy České republiky. Z lesa na stůl se tak dostává kvalitní čerstvá zvěřina už třetím rokem, nyní v 54 výdejnách podniku v celé republice.
Od srpna 2020 dodaly Lesy ČR maloodběratelům v rámci programu „Z lesa na stůl“ 110 tun zvěřiny. Letos podnik vyřídil už 400 objednávek, nejvíce jich ale uspokojí na podzim, kdy vrcholí lovecká sezóna. „Zájem je stále velký, takže jsme na dalších jedenácti místech pořídili chladící boxy k uchování ulovené zvěře, nově například v Jindřichově Hradci, Telči, Toužimi nebo Stříbře a jinde,“ řekl Libor Strakoš, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.
Všechny výdejny včetně těch, které provozují Vojenské lesy a statky ČR, jsou zveřejněné na www.zlesanastul.cz.
V nabídce je kromě divočáků lovených celoročně, o které je největší zájem, také srnčí, dančí, jelení a mufloní zvěř, na každém místě podle toho, jaká se v okolních lesích vyskytuje. I to je dokladem, že se vždy prodává místní čerstvé maso.
„Podle veterinárních předpisů můžeme maloodběratelům prodávat pouze celé kusy zvěřiny v kůži. Někdo si ale se zpracováním masa neporadí. Ve středních Čechách a na jižní Moravě si tedy zájemci mohou na našich lesních závodech Konopiště a Židlochovice koupit už staženou zvěřinu nebo její část,“ pokračoval Strakoš s tím, že kontakty s ceníkem a poptávkovým formulářem, který je dobré předem vyplnit a odeslat, jsou zveřejněné na zmíněném webu.
Zvěřina patří k dieteticky nejhodnotnějším potravinám s vysokým obsahem bílkovin, minerálních látek a vitamínů B. Je tedy zdravá a nutričně hodnotná. Někdy bývá označovaná „masem králů“, což dnes už neznamená výjimečnou dostupnost, ale chuť a kvalitu.
Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p.; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz