Otevřený dopis generálního ředitele Lesů ČR Dalibora Šafaříka k problematice Soutoku

Ing. Dalibor Šafařík, Ph. D.

generální ředitel

V Hradci Králové dne 29. května 2024

Čj.: LCR099/01/xxxxxx/2024

Vážený pane,

Lesy České republiky, s.p. dlouhodobě a odpovědně naplňují požadavky ochrany přírody, přispívají k plnění mezinárodních závazků České republiky v ochraně životního prostředí a klimatu, a to formou konsenzuálních řešení i vynakládání nemalých finančních prostředků plynoucích z aktivního hospodaření v lesích. Poslední dva roky pod mým vedením pak i intenzívní, odbornou a otevřenou diskusí ve snaze dosáhnout integrace veřejných zájmů ochrany přírody a naplnění společenské potřeby po materiálních užitcích z hospodaření v lesích a krajině. Důkazem toho jsou mimo jiné i průběh a závěry odborného semináře k hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech konaného pod záštitou ministra zemědělství a ministra životního prostředí dne 14. května 2024 v sídle Lesů ČR.

Proto mě velmi znepokojil obsah i forma alarmujícího společného prohlášení odborných společností k problematice ochrany jihomoravských luhů, především pak oblasti Soutoku, v němž se některá tvrzení neslučují s realitou. Zřejmým cílem je urychlení procesu ochrany tohoto území, přičemž požadovanou ochranu již dnes z velké části na tomto území aplikujeme.

Zmiňovanou hloubkovou přípravu půdy v lužních lesích neprovádíme už od roku 2009. Chemické přípravky na ochranu rostlin byly od roku 2021 použity v nezbytném rozsahu, a to na pouhém 1,5 % celkové plochy navrhované CHKO Soutok. Povrchovou přípravu ploch před výsadbou provádíme v nejnutnějším rozsahu především kvůli obnově biologicky hodnotné dřeviny – dubu letního, a to mimo navrhovaná zvláště chráněná území NPP Soutok (3156 ha). Na území navrhované NPR Lanžhotské pralesy (430 ha) již od roku 2019 neprovádíme žádné hospodářské zásahy a respektujeme bezzásahový režim požadovaný AOPK ČR. V aktuálním lesním hospodářském plánu platném v letech 2020 až 2029 jsou již zapracovány požadavky orgánů ochrany přírody, a to jak Krajského úřadu Jihomoravského kraje, tak AOPK ČR. V době přípravy lesních hospodářských plánů již byly zpracovány materiály k vyhlášení NPR Lanžhotské pralesy a NPP Soutok a orgány ochrany přírody požadovaly jejich zapracování do lesních hospodářských plánů. Bez toho by nebylo vydáno kladné závazné stanovisko a lesní hospodářské plány by nebyly schváleny. Také postupujeme podle   rámcové dohody uzavřené mezi AOPK ČR a Lesy ČR týkající se obnovy dubových porostů. Všechny porosty se zastoupením dubu nad 50 % neobnovujeme holou sečí, ale postupem navrženým AOPK ČR s dlouhou obnovní dobou padesáti let. Kvůli podpoře biodiverzity jsme od roku 2007 ponechali v lužních lesích navrhované CHKO Soutok již 58 tisíc m3 dříví k zetlení. Dlouhodobě se také za účasti pracovníků AOPK a Jihomoravského kraje každoročně projednávají a odsouhlasují projekty hospodářských činností na následující rok.

Z výše stručně popsaných opatření je zřejmé, že tvrzení obsažené v úvodu Vašeho prohlášení o „vytěženém lese, oraništi místo lesa, navíc prolitém hektolitry herbicidů a plném invazních rostlin“ je hrubě zkreslené. Apel na urychlené a skutečně naléhavé zajištění ochrany lužní krajiny, jejíž stav se setrvale zhoršuje, je rovněž v rozporu s argumenty petice Proti vyhlášení CHKO Soutok, která byla projednána 20. května 2024 v Lanžhotě.

I proto si Vás závěrem dovolím požádat, abyste se oprostil od zavádějících superlativů a zkreslených argumentů v odborných i popularizujících článcích a prohlášeních, a chci Vás vyzvat ke skutečně konstruktivní a odborné vzájemné diskusi nad finálním rozsahem ochrany a opatřeními, které si území jihomoravského Soutoku bezpochyby zaslouží a které jako odpovědní správci lesa provádíme.

Myslím, že úspěchu dosáhneme jen integrací hospodaření v lesích a ochrany přírody. Postupná segregace a zrychlující se vyčleňování dalších a dalších území z krajiny a po staletí obhospodařovaných lesů naopak vyvolá jen konflikt a společenské rozpory.

Chci Vás proto požádat o vstřícnost i pochopení našich vzájemných potřeb a přístupů. Věřím totiž, že můžeme v mnohém nalézt shodu a společnou řeč.

Česká botanická společnost
Předseda: prof. RNDr. Karel Prach, CSc.

Česká společnost entomologická
Předseda: RNDr. David Král, Ph.D.

Česká společnost pro ekologii
Předseda: prof. David Storch, Ph.D.

Česká společnost ornitologická
Ředitel: Mgr. Zdeněk Vermouzek

Česká společnost pro ochranu netopýrů
Ředitel: doc. Mgr. Tomáš Bartonička, Ph.D.

Česká vědecká společnost pro mykologii
zastoupená výborem společnosti

Společnost pro ochranu motýlů
Předseda: Ing. Alois Pavlíčko, Ph.D.

Česká herpetologická společnost
Předseda: RNDr. Ivan Rehák, CSc.

Dopis v pdf zde.