Desítky nádrží, tůní a mokřadů, přírodní koryta potoků – Lesy ČR vrací lesům a krajině VODU

 

 

 

Hradec Králové, 1. června 2020 – Lesy České republiky v rámci svého programu Vracíme vodu lesu, největšího v historii podniku, zatím dokončily 70 staveb, 130 dalších staví a 150 projekčně připravují. Celkový roční účet činí 230 milionů korun. A program pokračuje…

Podnik program zahájil loni na jaře. „Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos ve výši 210 milionů korun,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů ČR, a dodal: „Sucho je současným společenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale obcí i měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu. Chceme pomoci“.

„Stále se prohlubující sucho je velký problém, který ovlivňuje i stav našich lesů a je jednou z příčin rozsáhlé kůrovcové kalamity. Také proto vítám a podporuji každou iniciativu pro boj se suchem. Před rokem jsem prohlásil, že do konce mého mandátu vybudujeme nebo opravíme v průměru jeden rybník denně. Tento slib plníme, o čemž svědčí to, že jsme v roce 2019 podpořili přibližně jednou miliardou korun vybudování a obnovu 387 rybníků. Všechna opatření, která nám pomohou zadržet vodu v krajině, považuji za důležitá“, uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Státní podnik spravuje v každém kraji drobné vodní toky, nejčastěji obnovuje lesní nádrže a buduje tůně, využívá také dotace z ministerstva zemědělství a životního prostředí.

Například na Vysočině, současném centru kůrovcové kalamity, kde odumírají smrkové lesy, které ztratily v posledních letech extrémního sucha vitalitu, dokončily Lesy ČR od zahájení programu rekonstrukci devíti vodních nádrží a vybudovaly několik tůní, celkem za 64 milionů korun. Jednou z obnovených nádrží je Ježkovec u Krasonic na Jihlavsku. „Stejně jako u většiny obdobných staveb jsme z retenčního prostoru odstranili nánosy, opravili hráz, výpustný objekt a bezpečnostní přeliv, vše za 4,3 miliony korun,“ vysvětlil Tomáš Hofmeister, vedoucí Odboru vodního hospodářství Lesů ČR. Jako v mnoha jiných lokalitách vzniklo i osm samostatných tůní pro obojživelníky. „Letos v tomto regionu zahájíme devět dalších staveb a sedm z nich dokončíme, dvě zbývající v příštím roce, a to například na Třebíčsku, Jihlavsku nebo Dačicku,“ doplnil Hofmeister.

Projekty ze všech krajů, dokončené i rozestavěné, naleznete na www.vracimevodulesu.cz.

Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p.; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz